doPortugalii.pl

Wszystko co powinieneś wiedzieć przed wyjazdem do Portugalii
Kuchnia portugalska

Percebes – przysmak prosto z oceanu

Percebes czy Perceves, jak częściej mówią Portugalczycy, to jeden z najczęściej fotografowanych przez turystów morskich „przysmaków” kraju korka. Ten niepozorny skorupiak wywołuje równie często ciekawość co obrzydzenie. Jedno jest pewne – smakuje jak ocean!

Kaczenice to skorupiaki w kształcie małej tubki, które żyją przyczepione do powierzchni granitowych skał. Obszarem ich występowania jest północne wybrzeże – hiszpańska Galicja, Asturia – ale możemy je także spotkać na terenie Alentejo. Zbieranie są wyłącznie ręcznie, najczęściej podczas przypływów, co dość zdecydowanie winduje ich cenę ze względu na trudność połowów. Dlaczego trudność? Wyobraź sobie sięgające kilku metrów fale i twarde, bardzo ostre klify. Ała.

W Portugalii spotkamy je w cenie 25 – 30 euro za kilogram, te najbardziej ekskluzywne, łowione podczas najmocniejszych sztormów, bo wtedy ich smak jest bardziej intensywny, osiągają cenę nawet 300 euro za kilogram. Niektórzy sprowadzają również amerykańskie perceves (np. z Oregonu), jednak ze względu na inne zasolenie Pacyfiku smakują inaczej.

Jak smakują percebes?

Coś pomiędzy małżą, a krewetką. Dla innych to po prostu smak oceanu.

Jak zjeść/otworzyć percebes?

Chwyć za górę, pociągnij mocno i obróć w palcach. Po oderwaniu wygryź, wyssij i wyjedz.

Jak przygotować percebes?

Bardzo prosto! Pąkle wrzucamy do osolonej wody, gotujemy 2-3 minuty, następnie przekładamy do lodu, by przerwać proces gotowania. Niektórzy lubią też wersję prosto z oceanu – dla naszych podniebień może okazać się jednak zbyt słona. 🙂

Dodaj komentarz