Bacalhau – portugalskie danie narodowe

Portugalska kuchnia, choć w Polsce prawie nieznana, obfituje w ciekawe połączenia najczęściej spotykanych składników: przypraw, takich jak kolendra, kapusty galicyjskiej i ryb: dorady, sardynek czy dorsza. Najpopularniejszym daniem tej kuchni jest bacalhau. Konserwowany na słono dorsz przyrządzany jest na tysiące sposobów i wciąż każdego dnia spożywa go kilkanaście procent Portugalczyków.

Percebes – przysmak prosto z oceanu

Portugalia, kraj rozciągający się wzdłuż oceanu proponuje nam wszystko, co tylko ocean ma nam do zaoferowania – piękne plaże, krajobrazy i niesamowite jedzenie. To istny raj dla miłośników owoców morza, których oferuje prawdziwe bogactwo. Jednym ze szczególnie popularnych, choć niemal nieznanych w Polsce, są skorupiaki o nazwie percebes (po polsku kaczenice). Dlaczego warto ich spróbować? Jak je jeść? Skąd pochodzą?